Anvelope auto – cum le alegem?

janta.ro

La prima vedere, cumpărarea unui set de anvelope nu reprezintă un aspect căruia să i se dea foarte multă importanță. Însă, aflându-ne în fața unei alegeri, pentru că cele cu care este deja mașina echipată s-au uzat, achiziționarea devine brusc o alegere dificilă.

Pentru a rezolva problema, poți opta pentru un ajutor specializat din partea unor persoane care cunosc deja subiectul, sau poți începe studiul pe cont propriu. Articolul de față are menirea de a vă ajuta în acest sens.

Citindu-l veți face primul pas în lumea anvelopelor auto și totodată, o idee despre ce cauciucuri vi se potrivesc și ce ar trebui să cumpărați.

Când vorbim de echiparea mașinii, trebuie să se țină cont atât de tipul de autovehicul, cât și de stilul de șofat.

Fiecare autovehicul vine cu o anume echipare din fabrică, OE – original equipment, care acoperă o parte cât mai mare din nevoile șoferilor.

Dacă pe mașină ai anvelopele cu care a venit ea din fabrică, la prima vedere, acelea pot fi alegerea firească pe care trebuie să o faci când le înlocuiești.

Însă, studiind mai bine problema, în funcție de stiul tău de șofat, poți constata că ți se potrivesc mai bine alte tipuri de anvelope.

Anvelope ieftine sau scumpe? Ce alegem?

Acesta, firesc, este primul capitol care trebuie abordat, deoarece, cei mai mulți cumpărători își fac alegerile în funcție de bugetul de care dispun sau pe care și-l fixează pentru un anume produs.

Dacă de la bani pleacă tot, anvelopele ieftine au avut dintotdeauna căutare, mulți șoferi fiind de părere că poate exista performanță și cu bani puțini. Oare așa este?

În continuare vom studia puțin această problemă și vom vedea care sunt diferențele dintre cauciucurile scumpe și cele mai ieftine și dacă într-adevăr merită să suplimentăm puțin suma de bani, dar să luăm un lucru de calitate.

În primul rând, trebuie spus că anvelopele ieftine generează costuri suplimentare față de cele premium.

Chiar dacă profilul exterior de rulare este similar, acesta nu este singurul factor care contează și care face diferența.

Stratificarea anvelopei, dar și compușii de caucic sunt alți doi factori esențiali în ceea ce privește calitatea acestui tip de produs.

Cu alte cuvinte, modul în care este făcută și din ce, impactează enorm asupra duratei de viață a unei anvelope, asupra rezistenței la rulare și asupra consumului de combustibil.

Anvelopele produse de marile companii din domeniu se deosebesc prin echilibru în ceea ce privește durabilitatea, siguranța și performanța, iar acest lucru este garantat atât de materialele folosite, cât și de testele făcute în acest sens.

O anvelopă premium se va comporta optim un timp mai îndelungat față de o alternativă ieftină, iar acest lucru influențează direct buzunarul șoferului. Deci, o soluție care este mai ieftină inițial, nu este neapărat și una economică.

Condițiile climatice în care sunt folosite

Condițiile în care pneurile sunt rulate, se află în strânsă legătură cu performanța și cu durata de viață.

Astfel încât, dacă vorbim de condiții extreme, unde temperatura scade sub zero grade, întâmpinând carosabil cu polei sau cu zăpadă, ori condiții în care carosabilul este mai mereu umed, va trebui să vă orientați către anvelope fabricate de producători pentru țările nordice.

Este posibil ca anvelope concepute pentru Europa Centrală, să nu ofere un randament care să se ridice la nivelul așteptat.

Teste de specialitate au arătat că în condiții de carosabil acoperit de polei, deci cu risc ridicat de derapaj, cele mai bune anvelope pentru țările nordice au avut un randament mult mai bun în ceea ce privește frânarea față de cele mai bune anvelope proiectate pentru Europa Centrală.

În urma testelor s-a observat că la viteza de 80 km/oră, distanța de frânare este cu 18 metri mai mică în favoarea anvelopelor pentru zonele din nord.

Stilul de șofat și caracteristicile cauciucurilor auto

Un lucru esențial de care trebuie să țineți cont, este stilul de condus pe care îl aveți și acest criteriu, ar trebui să vă indice timpul de anvelopă care vi se potrivește.

În primul rând trebuie spus că există o serie de caracteristici ale anvelopelor.

Modul de a se comporta în diferite situații, ținând cont de aceste caracteristici, este ceea ce le diferențiază din punct de vedere calitativ.

Factorii de care trebuie să se țină cont, sunt următorii:

 • ușurința cu care se rulează pe o anumită suprafață;
 • manevrabilitatea sau modul de reacție al unei anvelope la modificări de direcție;
 • rezistență la acvaplanare sau capacitatea de a elimina apa și de a menține aderența;
 • aderența pe carosabil umed și respectiv uscat, adică modul în care o anvelopă aderă pe carosabilul umed sau uscat și modul în care frânează;
 • indicele de viteză;
 • confortul sau capacitatea de absorbție a șocurilor generate de denivelările prezente pe carosabil;
 • nivelul de zgomot;
 • distanța de frânare din momentul apăsării pedalei de frână și până în momentul opririi totale a autovehiculului;
 • randamentul kilometric sau rezistența în timp a anvelopei.

Orice anvelopă ați alege, aceasta va avea performanțe ridicate doar din anumite puncte de vedere.

Spre exemplu, sunt modele cu distanțe de frânare de invidiat, altele oferă o manevrabilitate de excepție, altele au rezistență și un consum redus de carburant etc.

Ideea este că nu veți găsi anvelope care să îndeplinească toate caracteristicile de mai sus în mod impecabil, ci maxim anvelope care să se apropie de performanțele maxime din multe puncte de vedere, însă pentru modelele respective trebuie alocat și un buget special.

De aceea, înainte de a te decide ce vei cumpăra, trebuie să stabilești ce anume dorești să primești de la acele anvelope.

Un pachet compus dintr-o manevrabilitate bună, stabilitate în timpul virajelor și distanțe scurte de frânare se potrivește foarte bine unei persoane care adoptă un stil de condus agresiv, însă, această persoană trebuie să fie conștientă că pachetul conține și anumite minusuri, cum ar fi:

 • randament kilometric mai redus, adică se vor toci mai repede;
 • un consum de carburant ușor crescut.

Pe de altă parte, persoanele care abordează un comportament moderat la volan, în sensul în care nu rulează de regulă cu viteze mari, se pot orienta către anvelope care au randament kilometric bun, asigurându-se că din momentul achiziției, multe sezoane nu vor mai trebui să cumpere altele noi.

De asemenea, acest tip de anvelope vine la pachet și cu un consum bun de combustibil.

Alți șoferi apreciază confortul la volan. Acest segment de șoferi, pot achiziționa anvelope care să aibă o bună capacitate de absorbție a șocurilor, dar și un nivel redus de zgomot.

După ce ai făcut alegerea anvelopelor care ți se potrivesc cel mai bine personalității tale în ceea ce privește șofatul, se pun alte probleme cum ar fi mentenanța și depozitarea.

Aderența anvelopei pe carosabil ud

Cu ajutorul acestui indicator este ilustrată performanța în materie de frânare pe carosabil umed a diferitelor anvelope.

Modul de comportament în astfel de situații se face prin încadrarea anvelopelor în clase de eficiență, cea mai bună clasă fiind A, iar cea mai slabă, F.

Aceste informații sunt prezentate pe o etichetă de prezentare cu care vine fiecare anvelopă.

Viteza la care se fac aceste măsurători de aderență este de 80 de km la oră, iar diferența în ceea ce privește distanța de frânare între clasa A și clasa F este de 18 m.

De asemenea, diferența între clase succesive variază între 3 și 6 metri.

Consumul de carburant

Între consumul de carburant și rezistența la rulare este o relație de dependență, prima caracteristică depinzând de cea de-a doua.

Rezistența la rulare afectează în mod direct eficiența energetică. Cu alte cuvinte, cu cât rezistența este mai mică cu atât consumul de carburant este mai redus.

Și în acest caz, performanțele sunt oglindite de clase de eficiență, cea mai bună clasă fiind de asemenea, A, iar cea mai slabă, G.

Din această grilă lipsește clasa D.

Diferența între clasele de consum extreme, pe toată durata de viață a unei anvelope este de aproximativ cinci plinuri de carburant.

Diferența între două clase succesive, spre exemplu clasa B și clasa C, este de 0,1 litri la 100 km parcurși, iar între clasele A și G, 0,6 litri la 100 km. De asemenea, rezistența scăzută la rulare are impact pozitiv și asupra mediului, reducând și emisiile de CO2.

Dacă tot suntem la acest capitol, să vedem și câteva sfaturi care ne ajută să reducem consumul de carburant, dar și să creștem siguranța în trafic:

 • șofatul economic;
 • verificarea periodică a presiunii în pneuri (dacă presiunea este scăzută, se ajunge la o uzare prematură a acestora, fapt care duce la un consum mai ridicat de carburant decât cel normal dar și o siguranță mai scăzută în trafic);
 • verificarea stării pneurilor și în funcție de acest lucru, adaptarea stilului de condus, adică a vitezei și distanței în funcție de condițiile meteo.

Nivelul de zgomot

Unitatea de măsură a acestui parametru este decibelul.

Nu este luat în calcul impactul sonor asupra habitaclului, ci nivelul de zgomot eliberat în exterior, cu alte cuvinte, nivelul de poluare fonică generat.

Există trei clase de consum care sunt raportate la nivelul maxim de zgomot admis.

Indicatorul este trecut pe eticheta produsului, iar cele care sunt marcate cu trei unde sunt cele mai zgomotoase, iar cele marcate cu o singură undă sunt cele mai silențioase:

 • cele care au o singură undă se află mai jos de limita de 3 dB sub nivelul european admis admis;
 • cele care sunt marcate cu două unde se situează între limita europeană și 3 dB sub aceasta.
 • anvelopele cu trei unde emit un zgomot situat peste zgomotul admis în UE.

O persoană care apreciază confortul la volan, cu siguranță va avea pretenția ca între caracteristicile anvelopei să se remarce în mod pozitiv și nivelul de zgomot.

Anvelope all season, o alternativă de luat în calcul?

Dacă vrei să scapi de depozitarea unui rând de anvelope și de costisitoarea muncă de a le schimba de două ori pe an, atunci alternativa all-season te va încânta.

Ceea ce trebuie să știi și să iei în calcul însă, este faptul că performanțele în materie de aderență și frânare sunt mai scăzute în comparație cu performanțele unei anvelope de sezon, acelea fiind proiectate special pentru a se adapta condițiilor climatice.

De asemenea zgomotul emis este mai mare pe timpul verii, și cauciucurile se uzează mai repede din cauza faptului că sunt mai moi, iar consumul de carburant este mai mare.
Acest tip de anvelope sunt recomandate mai mult pentru zonele unde clima este mai blândă, unde nu se întâlnesc temperaturi extreme, unde nu prea este cazul formării poleiului sau gheții pe carosabil, dar nu întâlnim nici temperaturi prea ridicate, cum ar fi exemplul Marii Britanii.

În alte zone, unde temperaturile extreme sunt la ele acasă (cum ar fi România), acest gen de anvelope (all season), sunt recomandate doar pentru șoferii ocazionali, sau pentru cei care nu fac drumuri foarte lungi.

În caz contrar se recomandă fără nici un dubiu anvelopele de sezon (de iarnă și de vară).

Cele mai bune anvelope auto conform testelor ADAC 2019

Pentru a completa tabloul și a vă ajuta să luați cea mai bună decizie, vom studia topul celor mai bune anvelope de pe piață conform testelor ADAC 2019.

Clasamentul a rezultat în urma testelor efectuate de clubul automobilistic german ADAC, renumit în lumea auto.

Consultând informațiile furnizate puteți să decideți mai ușor ceea ce vi se potrivește și ce ar trebui să alegeți.

Testele au fost aplicate separat pentru anvelope de iarnă, anvelope de vară și anvelope mixte sau all-season.

Departajarea s-a făcut ținând cont de 5 coeficienți:

 • comportamentul pe carosabil uscat;
 • comportamentul pe carosabil umed;
 • nivelul de zgomot/confort;
 • economie de combustibil;
 • uzură.

Cele mai bune anvelope de iarnă, variantele premium, care au primit cele mai bune calificative, au fost:

 • Continental WinterContact;
 • Dunlop Winter Respone 2;
 • Kleber Krisalp HP 3;
 • ESA Tecar Super Grip 9;
 • Goodyear UltraGrip 9;
 • Dunlop Winter Sport 5.
 • Alte modele care s-au remarcat în clasament sunt:
 • Debica Frigo 2;
 • Nokian WR D4;
 • Pirelli Cinturato Winter;
 • Michelin Alpin 5.

Cele mai bune anvelope all-season:

 • Continental AllSeasonContact 86H;
 • Goodyear Vector 4Seasons Gen-2;
 • Nokian Weatherproof;
 • Michelin CrossClimate.

Cele mai bune anvelope de vară:

 • Falken Sincera SN832 Ecorun;
 • Semperit Comfort-Life 2;
 • Bridgestone Turanza T005;
 • Continental ContipremiumContact5;
 • Goodyear EfficientGrip Performance;
 • Nokian Line;
 • Dunlop Sport BlueResponce;
 • Hankok Kinergy Eco K 425;
 • Kumho Ecowing ES01 KH 27.

 

Care sunt caracteristicile anvelopelor auto?